perjantai 30. maaliskuuta 2007

Kaukalon kylmä sota

Syksyllä 1972 löivät päänsä vastakkain kaksi jääkiekon silloista ja nykyistä supervaltaa, Kanada ja Neuvostoliitto. Kyseessä oli Summit Series. Maidensa parhaista pelaajista kootut joukkueet mittelivät paremmuuttaan kahdeksan ottelun sarjassa, jonka ensimmäiset neljä ottelua pelattiin Kanadassa ja loput neljä vanhalla mantereella. Viimeisessä ottelussa äärimmäisen tasaisen sarjan käänsi edukseen Kanada. Kanadan voittoa pidetään sen kulttuurihistorian kannalta erittäin merkittävänä ja ratkaisumaalin iskenyt Paul Henderson kohosi kansallissankariksi.

Sittemmin Summit Seriesin pohjalta muodostui Kanada cup ja siitä edelleen World cup, joka pelattiin viimeksi vuonna 2004. Suomihan oli niissä karkeloissa hienosti toinen. Maailman parhaista pelaajista ollaan maajoukkuetasolla nautittu myös vuosien 1998, 2002 ja 2006 talviolympialaisissa. Seuraavan kerran tähdet kokoontuvat vuoden 2010 Vancouverin olympialaisiin. Spekulaatio joukkueiden kokoonpanoista käy jo nyt kiivaana.

Ajatus Summit Seriesin uudelleenlämmittelystä heräsi keskiviikkona, kun Venäjän pääministeri
Mihail Fradkov ilmoitti kiinnostuksensa 35 vuoden takaisten tapahtumien juhlistamisesta. Pohjois-Amerikassa tämä ei kuitenkaan herättänyt mielenkiintoa. NHL:n taholta halutaankin mieluummin muovata kuntoon pelaajasiirtosopimukset sen ja Venäjän välillä.

Hyvä niin. Ovechkin, Malkin ja kumppanit ovat nykyään tavoitettavissa joka ikinen kiekkoilta.
Vancouverin kisat ovat jo ovella, joten eiköhän hyvää kannattaa odottaa vielä pieni hetki.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Älytön idea. Annetaan historian pysyä hienona historiana. Kuka haluaa klassikosta kakkososaa? Elokuvissa tai elämässä.
Ehkä sitten kun Kanada on kommunistinen maa ja Venäjä on "Russian Dream"... saadaan sitä kylmänsodan henkeä mukaan!