keskiviikko 4. huhtikuuta 2007

Kun voittaminen ei riitä


Mitä voit valmentajana odottaa, kun luotsaat joukkueesi kirkkaasti pudotuspeleihin, divisioonasi voittoon ja konferenssisi kakkoseksi? Selkääntaputuksia? Työrauhan kevään ratkaisukamppailuihin? Väärin. Potkut.

NHL:n karun ja yllättävän arjen sai maanantaina kokea Claude Julien, joka sai potkut New Jersey Devilsin päävalmentajan pallilta, kun runkosarjaa oli jäljellä enää kolme ottelua. Hänet korvaa monessa liemessä keitetty joukkueen manageri Lou Lamoriello.

Vaikka ratkaisu voittavan joukkueen valmentajavaihdoksesta saattaa tuntua äkkiseltään yllättävältä, ei se tule kuitenkaan täysin puun takaa. Voittoja ja pisteitä Devils on napsinut kiitettävällä tahdilla, mutta Lamoriello tunsi, ettei hänen joukkueensa ole valmis pudotuspeleihin. Lukuisat pelaajat kuten Scott Gomez ovat alisuorittaneet ja taistelussa Stanley Cupista ei vapaamatkustajia tarvita. Claude Julien ole myöskään saanut muovattua Devilsin hyökkäyspeliä tyydyttäväksi. Liian usein joukkue on nojautunut hyvään puolustukseensa ja huippumaalivahti Martin Brodeuriin. Vanha fraasi kertoo puolustuksen voittavan mestaruuksia, mutta nyky-NHL:ssä se ei riitä. Joukkueen on pystyttävä luomaan maalipaikkoja ja rokottamaan vastustajan virheistä kovalla prosentilla.

En sanoisi tätä vaikeaksi päätökseksi, koska tämä on oikea päätös. -Lou Lamoriello
New Jerseyn päässä kiistetään henkilökemioiden törmäyskurssi potkujen taustalla, mutta selitys ei mene läpi. Huhutaan, että Devilsin pelaajat pitivät lauantain jääharjoitusten jälkeen palaverin, eikä kokoontumisen tarkoitus suuria pähkäilyjä vaadi. Kun pelaajat eivät luota valmentajaansa, on ratkaisu yksinkertainen. Potkut olivat lopulta monen asian summa, eikä Lamoriellolle jätetty juuri muita mahdollisuuksia. Uutta matoa koukkuun ja virkein mielin pytyn metsästykseen.

Lou Lamoriello on tehnyt ennenkin kovia ratkaisuja. Vuonna 2000 niin ikään pudotuspelien kynnyksellä hän erotti silloisen päävalmentaja Robbie Ftorekin. Tilalle ruoriin hyppäsi Larry Robinson ja tuloskin oli kauden päätteeksi varsin kiitettävä: Stanley Cup

Ei kommentteja: